Čistenie Buddhových zubov v Mandalay

Blog

Článok sprievodkyne Evy Rosíkovej uverejnený v časopise MIAU.

Čistenie Buddhových zubov je veľmi dôležitá súčasť rituálov v pagode Mahamuni, ktorá ukrýva najuctievanejšiu podobizeň Buddhu v Myanmarsku/Barme. Umývanie Buddhovej tváre je však zážitkom len pre ranostajov – začína už o štvrtej hodine ráno! Od piatej ráno začínajú do chrámu prúdiť desiatky veriacich, aby sa modlili, prinášali obetné dary a najmä (táto výsada je však určená len mužom) lepili na telo svätca jemné zlaté plátky: socha je dnes pokrytá už 16-cm hrubou vrstvou! Štyri tenučké plátky stoja 2 doláre, vyrábajú ich v zlatotepeckej štvrti silné svaly mladých chlapcov, ktoré do kúskov zlata búšia v pravidelnom rytme obrovskými kladivami celé hodiny.

Mesto mníchov I Ulice Mandalaya sú každé ráno plné holohlavých postáv zahalených v šarlátových rúchach. Mnísi. Najmenší majú sotva 5 rokov, najstarší sú už úctyhodní páni v rokoch. Každý muž by sa podľa tradície mal stať mníchom aspoň raz za život. Hoci aj len na týždeň. Rodinná udalosť je spojená s veľkou oslavou a procesiou. Dievčatkám sa zas pri tej príležitosti zvyknú prepichovať uši, aby sa mohli zdobiť náušnicami. Mladí mnísi putujú každé ráno od domu k domu s veľkými, no spočiatku prázdnymi miskami. Všade už na nich čakajú domáci, aby mohli urobiť záslužný skutok – naložiť im do misiek ryžu a iné pochutiny. Posledné jedlo mníchov je však už o dvanástej naobed – potom je čas vyhradený už len na modlitby, meditáciu a prácu. Nečudo, že mnoho mladých chlapcov sotva vydrží v kláštore len týždeň!

Peking
Peking

Najväčšia kniha sveta I Viac ako dvetisícpäťsto mramorových dosiek s textami reprezentujúcimi všetkých 15 kníh Tripitaky (budhistických kanonických textov) aj s komentármi v blízkosti pagody Kuthodaw a Sandamuni predstavuje dokopy najväčší text na zemeguli. Prečítanie celého textu sa údajne uskutočnilo v 19. storočí a trvalo 6 mesiacov – striedalo sa pri ňom 2400 mníchov. Paradoxom terajšej Barmy je, že vďaka vojenskému režimu zavedenému v roku  1962 sa knihy nachádzali ďaleko od centra miest – junta sem presunula univerzit,y, aby bola rebelujúca inteligencia čo najviac oddelená od “bežných” obyvateľov miest a nemohla ich zapojiť do masových protestov.

Morská uhorka, žraločia plutva, morský slimák a lastovičie hniezda sú lahôdky, ktoré sa dnes konzumujú na znak spoločenského postavenia.

Tanec mýtických vtákov I Najpopulárnejšou formou divadla v krajine je bábkové divadlo. Bábkoherci sú vysoko uznávaní a cenení, každé väčšie mesto má svoju stálu scénu. Ešte náročnejšou formou je však klasické tanečné divadlo sprevádzané tradičným orchestrom gamelanového štýlu (gongy, bubny, xylofóny, bambusové flauty). Najlepší tanečníci musia zvládnuť perfektne zahrať mužské aj ženské postavy, vážne aj komické polohy. Klasické predstavenie je možné zhliadnuť v Mandalay v divadle Mintha, jednotlivé tance zobrazujú výjavy z mýtického, náboženského aj ľudového života – “flirtovačka”, tanec démona, tanec mýtických vtákov či tanec pútnika s olejovou lampou.

Autor: Eva Rosíková, majiteľka a sprievodkyňa CK Svet

ZDIELAŤ ČLÁNOK

Najnovšie články
z blogu

O autorovi

Väčšinu článkov pre vás napísala majiteľka a zároveň sprievodkyňa CK Svet, Eva Rosíková, ktorá je odborným garantom zájazdov CK Svet. Eva v minulosti spolupracovala aj na obľúbenom dokumentárom cykle "Cestománie", ktorý môžete ešte aj dnes vidieť na programoch českej televízie.

VŠETKY ČLÁNKY

Novinky do mailu

Odoslaním vašej e-mailovej adresy sa prihlásite k odberu nášho informačného newslettera. Neprídete tak o žiadne dôležité informácie.

Ďakujeme za váš záujem o zasielanie newslettra.

UPOZORNENIE: vašu emailovú adresu je ešte potrebné potvrdiť kliknutím na tlačítko „Áno, prihláste ma do tohto zoznamu“ v emaili s názvom „Prosím potvrďte odber newslettra“, ktorý ste práve dostali do svojej schránky (ak ho nevidíte, skontrolujte svoj pričinok „SPAM“).

Odporúčame

31
máj
8 dní
  • DOOBSADENIE - MUŽ
  • Vstupy v cene
  • ĽAHKÁ TURISTIKA
  • Národné parky
  • Letné prázdniny
Sao Miguel a Santa Maria
Azorské ostrovy
Sao Miguel a Santa Maria
Azorské ostrovy
  • DOOBSADENIE - MUŽ
  • Vstupy v cene
  • ĽAHKÁ TURISTIKA
  • Národné parky
  • Letné prázdniny
  • Odlet: Viedeň
  • Max. 14 osôb

Niekde na polceste medzi Európou a Amerikou, približne v strede Atlantického oceánu sa nachádza exotické súostrovie vulkanického pôvodu patriace Portugalsku. AZORSKÉ OSTROVY. Mnohí návštevníci im (a určite právom) prisudzujú titul "Havaj Európy" - sú preslávené svojou nádhernou prírodou s množstvom jazier, sopečných tvarov, dramatických útesov a zelenej krajiny. Mnohé miesta sú pokryté čarovnými stromami až mystických, rozprávkových lesov laurisilva. Fantasticky sa tu darí nesmiernemu množstvu rastlinných druhov, prím ale hrajú hortenzie - cesty lemované obrovskými fialovými, ružovými a bielymi kvetmi patria k najkrajším ostrovným skvostom. Mnohé z týchto oblastí sú chránené a patria do siete národných parkov. Azorská kultúra je ovplyvnená portugalským dedičstvom, ale s výraznými regionálnymi rozdielmi. Miestni obyvatelia sú hrdí na svoju históriu, tradičné festivaly a rôzne folklórne podujatia. Ostrovy sopečného pôvodu, ktoré niektorí považujú za pozostatky bájnej Atlantídy, zostávajú zatiaľ stále relatívne neznáme ... sú synonymom dokonalej exotiky, a dychberúce dojmy z ich návštevy ich aj u vás poľahky zaradia na popredné miesta. Počas tohoto zájazdu navštívime dva ostrovy: najväčší a najpopulárnejší SAO MIGUEL a najjužnejší a zároveň najvýchodnejší ostrov SANTA MARIA.

Máte otázky? Pýtajte sa

Ďakujeme. Váša správa bola zaznamenaná.

Pošleme vám náš katalóg

Pozrite si náš tlačený katalóg plný nezabudnuteľných zájazdov za skvelé ceny. Plánujte v pohodlí domova o svojej budúcej dovolenke.