Západné Grónsko - unikátny svet ľadu

Blog

„Ilulissat“ znamená po grónsky „ľadovec“. Leží na západnom pobreží ostrova, v ústí malebného, 40 kilometrov dlhého fjordu plného obrovských kusov ľadovca. Tieto sa uvoľňujú z najproduktívnejšieho ľadovca severnej pologule, Sermeq Kujalleq. Ľadovcový fjord Ilulissat je pravdepodobne najobľúbenejšou a najatraktívnejšou destináciou Grónska. Nečudo – veď je zapísaný na zozname UNESCO. Svet, ktorý o pár desiatok rokov pravdepodobne prestane existovať ...

Svet, ktorý o pár desiatok rokov pravdepodobne prestane existovať

Ole býva v dedinke Oqaatsut, pracuje ale hlavne v Ilulissate, hlavnom meste provincie Avannaata. Do práce to má na svojom motorovom člne asi 40 minút, a keď máte šťastie a zvezie vás, určite vám cestou okrem obrovských ľadovcových krých ukáže aj nejakú tú veľrybu. Keď má šťastie on, zbadá tuleňa a … spodpalubia vytiahne pušku! Áno, miestni obyvatelia tulenie mäso veľmi obľubujú – Olemu vraj chutí ešte viac ako jahňacina. Tuleňa si dopraje s manželkou aspň trikrát do mesiaca. Ako Gróňan má lov tuleňov povolený. Desiatku rokov bol starostom celej správnej oblasti Qaasuitsup, dokopy takmer 20 tisícom obyvateľom, žijúcim na ploche až s rozlohou až 660 000 km2, čiže väčšej ako Francúzsko! Išlo o najväčšiu „obec“ na svete. Teraz hovorí, že si na „dôchodok“ môže konečne trochu oddýchnuť – starostuje už len svojej dedinke so 46 obyvateľmi. Okrem toho má v Ilulissate, turistami najobľúbenejšom meste Grónska, apartmán na prenájom a slúži aj ako prevozník na štart populárneho treku pozdĺž úchvatného zálivu Disko. Ak by ste sem prišli v zime, zvezie vás na skútri alebo psom záprahu, a pri troche šťastia uvidíte aj polárnu žiaru – Ilulissate leží približne 350 km severne od polárneho kruhu. Až 6000 psov podčiarkuje význam psích záprahov ako dopravného prostriedku aj v takomto veľkom, modernom grónskom meste.

Až 6000 psov podčiarkuje význam psích záprahov ako dopravného prostriedku aj v takomto veľkom, modernom grónskom meste ako Ilulissat.

Stále živé tradície

V miestnom kostolíku akurát začína slávnosť konfirmácie (Grónsko ako súčasť Dánska spadá v zmysle konštitúcie pod luteránsku cirkev), pôvodné inuitské duchovné tradície sú však stále silné. Všetci prítomní sú nádherne vyobliekaní do svojich tradičných krojov a ani im nevadí naša prítomnosť. Jediná chyba, ako vravia, je že je naozaj prekrásny slnečný deň a v nohaviciach z tulenej kože je im dosť teplo. Prekrásny drevený kostolík Zion bol svojho času najväčšou stavbou v celom Grónsku. My odtiaľto štartujeme za snáď najúchvatnejším zážitkom, aký môže krajina ponúknuť – kajakovaním vo fjorde plnom obrovských ľadových krýh, vynárajúcich sa vráskavcov dlhoplutvých a mäkkých tónoch farieb polnočného slnka. Vôbec nám pritom nie je zima – narábanie s pádlom zahreje a v požičovni kajakov nám okrem šikovného sprievodcu požičali aj fantastické nepremokavé a hrejivé kombinézy. Míňame väčšie aj menšie kúsky ľadu, hrá to tu všetkými odtieňmi modrej. Zrazu Yasmine, ktorá je v prvom kajaku s manželom nadšene volá, aby sme išli k nim! Áno, za jedným z obrovských blokov si veselo odfukuje veľryba – pre tú masu ľadu sme ju ani nezbadali, hoci má dobrých 15 metrov. Nejakých 10 minút krúži okolo nás, a potom sa majestátne zanorí. O pár minút sa vynorí znova, ale až o niekoľko stoviek metrov ďalej. Takí rýchli ako veľryba veru na tých kajakoch nie sme.

Pádlovanie medzi obrovskými ľadovými kryhami je celoživotný zážitok. A keď sa k tomu ešte objaví aj vráskave dlhoplutvý ...
Pádlovanie medzi obrovskými ľadovými kryhami je celoživotný zážitok. A keď sa k tomu ešte objaví aj vráskave dlhoplutvý ...


Autor: Eva Rosíková, CK SVET

ZDIELAŤ ČLÁNOK

Najnovšie články
z blogu

O autorovi

Väčšinu článkov pre vás napísala majiteľka a zároveň sprievodkyňa CK Svet, Eva Rosíková, ktorá je odborným garantom zájazdov CK Svet. Eva v minulosti spolupracovala aj na obľúbenom dokumentárom cykle "Cestománie", ktorý môžete ešte aj dnes vidieť na programoch českej televízie.

VŠETKY ČLÁNKY

Novinky do mailu

Odoslaním vašej e-mailovej adresy sa prihlásite k odberu nášho informačného newslettera. Neprídete tak o žiadne dôležité informácie.

Ďakujeme za váš záujem o zasielanie newslettra.

UPOZORNENIE: vašu emailovú adresu je ešte potrebné potvrdiť kliknutím na tlačítko „Áno, prihláste ma do tohto zoznamu“ v emaili s názvom „Prosím potvrďte odber newslettra“, ktorý ste práve dostali do svojej schránky (ak ho nevidíte, skontrolujte svoj pričinok „SPAM“).

Odporúčame

Máte otázky? Pýtajte sa

Ďakujeme. Váša správa bola zaznamenaná.

Pošleme vám náš katalóg

Pozrite si náš tlačený katalóg plný nezabudnuteľných zájazdov za skvelé ceny. Plánujte v pohodlí domova o svojej budúcej dovolenke.