Zanzibar - praktický sprievodca pre nezabudnuteľnú dovolenku

Blog

Ak plánujete dovolenku na Zanzibare, mali by ste ste zistiť základné informácie. O tom kedy je správny čas do tohto raja vycestovať, ako sa sem čo najjednoduchšie dostať, aká kultúra je pre ostrov typická a či je ostrov bezpečný. Každopádne, čaká vás tajomný rajský ostrov so zmesou kultúr, nádhernej prírody, pôvabných pláží a tyrkysovou farbou oceánu ako na Maldivách.

Aké je počasie na Zanzibare? 

Pred plánovaním dovolenky na Zanzibare sa uistite, že ste si vybrali termín v tom správnom ročnom období. Zanzibar má dve hlavné obdobia: suché od októbra do marca a obdobie dažďov od apríla do mája, s menšími prehánkami v novembri. Najlepšie je Zanzibar navštíviť od októbra do marca, kedy panuje suché a príjemné počasie s teplotami okolo 30 °C. Pláže sú ideálne na slnenie, koralové zátoky pre šnorchlovanie a večere na romantické prechádzky po plážach pozdĺž nekonečne krásneho oceánu. 

Na Zanzibare nájdete pláže a oceán ako na Maldivách
Na Zanzibare nájdete pláže a oceán ako na Maldivách

Zanzibar je súostrovie v Indickom oceáne, leží približne 25 km od východného pobrežia Tanzánie a na mape ho nájdete tesne pod rovníkom. Slnko tu teda svieti veľmi intenzívne, a preto sa odporúča používať vysoký UV ochranný faktor (až 50tku), nosiť pokrývku hlavy a mať pri sebe hydratačné prostriedky. Ochrana pred UV lúčmi je kľúčová pre bezstarostné užívanie krás ostrova a vašej dovolenky.

Najlepšie je Zanzibar navštíviť od októbra do marca, kedy panuje suché a príjemné počasie s teplotami okolo 30 °C

Je Zanzibar bezpečná dovolenková destinácia?

Rozhodne je! Ostrov každoročne priláka viac než milión spokojných turistov. Mnoho z nich prichádza pre krásne pláže, históriu Stone Town, kultúrnu rozmanitosť a možnosti šnorchlovania v koralových zátokách. Život miestnych obyvateľov sa tu točí v štýle “hakuna matata”, čo znamená žiadny problém alebo v štýle “pole, pole”, čo znamená pomaly.

Zanzibarčania sú milí, veselí a pohostinní.
Zanzibarčania sú milí, veselí a pohostinní.

Zanzibar je bezpečný. Zanzibarčania, sú pohostinní a srdeční. Ostrov každoročne priláka viac než milión spokojných turistov

Zanzibar je domovom rozmanitej a pôvodnej kultúry, kde sa miešajú arabské, africké, indické a európske vplyvy. Obyvatelia, známi ako Zanzibarčania, sú pohostinní a srdeční. Radi sa s vami rozprávajú, ukážu vám ich rozmanité umenie, príbytky a bežný život. A ešte radšej vám niečo predajú. Na plážach často stretnete Masajov, ktorí sa s vami (za drobný poplatok) radi odfotia. Ich každodenný život je ovplyvnený tradičným živobytím, rybolovom, pestrofarebnými trhmi a turizmom. Väčšina oblastí ostrova je pokojná a pohostinná.

Miestni Masajovia sú zážitkom pre cestovateľov. Aspoň jednu fotku v mobile s nimi vždy každý má :)
Miestni Masajovia sú zážitkom pre cestovateľov. Aspoň jednu fotku v mobile s nimi vždy každý má :)

Miestna vláda Zanzibaru prijíma rôzne opatrenia na podporu a rozvoj turizmu. Investujú do rozvoja infraštruktúry, (letisko na, ktorom pristanete je super moderné a vôbec nemáte pocit, že ste pristáli v Afrike), podporuje ochranu prírodných krás Zanzibaru a kultúrneho dedičstva, aby udržala atraktívnosť destinácie a sústreďuje sa na udržateľný rozvoj turizmu s cieľom minimalizovať environmentálny vplyv.

Život miestnych obyvateľov sa tu točí v štýle “hakuna matata”, čo znamená žiadny problém alebo v štýle “pole, pole”, čo znamená pomaly

Zanzibar je teda bezpečný, no cestovatelia by mali byť vždy obozretní a informovaní o aktuálnych podmienkach. Pred svojou dovolenkou teda nezabudnite sledovať odporúčania miestnych autorít a užívajte si krásy ostrova s opatrnosťou.

Ako sa dostať na Zanzibar a koľko trvá let?

Dĺžka letu na Zanzibar závisí od viacerých faktorov, ako sú miesto odletu, počasie a prípadné prestupy. Vo všeobecnosti Slováci lietajú z Viedne s prestupom v Addis Abeba. Samotná dĺžka letu je 11 hodín. Pri lete s prestupom trvá celý presun cca. 15 hodín. Väčšinou sa lieta spoločnosťou Ethiopian, ktorá je považovaná za “Emirates” Afriky a lietajú modernými a najnovšími dreamlinermi. Perfektnou výhodou Zanzibaru je, že má len malý časovú posun. Plus 1 hodinu v letnom a plus 2 hodiny v zimnom čase.

Informácie o krajine

Zanzibar je súčasťou Tanzánie a má špecifický štatút ako autonómny región. Oficiálnou menou je Tanzánský šilinig (TZS) a oficiálnym jazykom Kiswahili (Swahili). Obe platia tak v Tanzánii, ako aj na Zanzibare. Angličtinou sa však v niektorých obchodných a turistických oblastiach tiež dohovoríte. Hlavným náboženstvom je islam, ktorý sa spája aj s miestnymi tradíciami či sviatkami. Kultúra Zanzibaru je silne ovplyvnená arabskými, africkými, indickými a európskymi vplyvmi. Tradičné odevy, hudba, tanec a kuchyňa sú rozmanité a odzrkadľujú bohatú históriu ostrova.

V Stown towne na trhu nájdete množstvo lokálnych umelcov.
V Stown towne na trhu nájdete množstvo lokálnych umelcov.

Ktorú časť ostrova si vybrať pre svoju dovolenku?

Výber oblasti pre dovolenku záleží hlavne na vašich preferenciách. Uprednostňujete pláže a vodné aktivity, kultúrnu atmosféru alebo prírodu? Zanzibar je skutočne rozmanitý ostrov s množstvom zaujímavých oblastí. Ideálny spôsob ako spoznať ostrov je vyraziť na poznávací zájazd, ktorý je kombináciu poznávania s oddychom pri mori. Toto sú najpopulárnejšie miesta na ostrove, ktoré treba vidieť: Nungwi, Kendwa, Matemwe, Stone Town, Jozani Park, Prison Island, Spice Tour, ale aj lodné výlety a čarovné západy slnka (na Zanzibare patria vraj k tým najkrajším na svete).

Lodný výlet je skvelou kombináciou šnorchlovania a pozorovania delfínov.
Lodný výlet je skvelou kombináciou šnorchlovania a pozorovania delfínov.

Čo o dovolenke na Zanzibare hovoria turisti? 

Ostrov navštívili už tisícky Slovákov a o zážitkoch zo svojich dovoleniek často nechávajú recenzie o Zanzibare. Ak zvažujete vyraziť na dovolenku na Zanzibar a byť čo najlepšie pripravený, oplatí sa si ich prečítať. Cestovateľom sa najviac páči exotická atmosféra, krásne a teplé more, šnorchlovanie, teplé počasie, výlety, ochutnávky exotického ovocia, stretnutia s opicami, korytnačkami či delfínmi, ale aj to, že Zanzibar je cenovo dostupná exotika.

To najdôležitejšie čo musíte vedieť predtým, ako na Zanzibar vyrazíte:

  • najlepšia sezóna na návštevu ostrova je od októbra do marca, kedy je obdobie sucha s teplotami okolo 30 stupňov
  • Zanzibar je bezpečná destinácia a miestni obyvatelia sú veselí a veľmi pohostinní 
  • čistý let trvá 10 - 11 hodín (s prestupom okolo 15 hodín) 
  • na Zanzibare je len malý časovú posun. Plus 1 hodina v letnom a plus 2 hodiny v zimnom čase
  • tešte sa na krásne pláže, tyrkysový oceán a životný štýl “hakuna matata” 
  • Zanzibar leží blízko rovníka a slnko tu je intenzívne. Zoberte si krém s ochranným faktorom 50
Okrem poznávania ostrova si oddýchnete na krásnych bielych plážach.
Okrem poznávania ostrova si oddýchnete na krásnych bielych plážach.

Teraz už poznáte odpovede na všetky podstatné a dôležité otázky, ktoré súvisia s plánovaním dovolenky na Zanzibare. Je čas naplánovať čo vidieť a zažiť na tomto krásnom ostrove. Nech vám cestovanie prináša nezabudnuteľné zážitky a dojmy, a nech sa zamilujete do tejto nádhernej krajiny a jej ľudí.

Autor: Eva Rosíková, CK SVET

ZDIELAŤ ČLÁNOK

Najnovšie články
z blogu

O autorovi

Väčšinu článkov pre vás napísala majiteľka a zároveň sprievodkyňa CK Svet, Eva Rosíková, ktorá je odborným garantom zájazdov CK Svet. Eva v minulosti spolupracovala aj na obľúbenom dokumentárom cykle "Cestománie", ktorý môžete ešte aj dnes vidieť na programoch českej televízie.

VŠETKY ČLÁNKY

Novinky do mailu

Odoslaním vašej e-mailovej adresy sa prihlásite k odberu nášho informačného newslettera. Neprídete tak o žiadne dôležité informácie.

Ďakujeme za váš záujem o zasielanie newslettra.

UPOZORNENIE: vašu emailovú adresu je ešte potrebné potvrdiť kliknutím na tlačítko „Áno, prihláste ma do tohto zoznamu“ v emaili s názvom „Prosím potvrďte odber newslettra“, ktorý ste práve dostali do svojej schránky (ak ho nevidíte, skontrolujte svoj pričinok „SPAM“).

Odporúčame

Máte otázky? Pýtajte sa

Ďakujeme. Váša správa bola zaznamenaná.

Pošleme vám náš katalóg

Pozrite si náš tlačený katalóg plný nezabudnuteľných zájazdov za skvelé ceny. Plánujte v pohodlí domova o svojej budúcej dovolenke.