Omán zaujímavosti - miesta, ktoré treba vidieť a zažiť

Blog

Pravdepodobne neexistuje iné miesto na svete, kde by ste sa mohli tak ľahko prechádzať od strhujúcich horizontov hôr po pokojné pláže až po rozprávkové oázy uprostred púštneho kraja. Omán láka cestovateľov svojou bohatou kultúrou, prírodnými krásami a fascinujúcou históriou. Nachádza sa na juhu Arabského polostrova a pobreží Perzského zálivu a je bezpochyby jedinečnou destináciou na Blízkom východe.

Na čo sa tešiť na zájazde v Ománe?

Jedným z prvých dojmov, ktorý vás na ceste do Ománu uchváti, je rozsiahla rôznorodosť zážitkov, ktoré táto krajina ponúka. Je ohromujúcou kombináciou kultúrneho bohatstva, úžasnej prírody, zaujímavých kontrastov a nezabudnuteľných zážitkov, ktoré robia z Ománu miesto, kde môžete zažiť dobrodružstvo v tom najlepšom podaní. Táto fascinujúca krajina na Blízkom východe ponúka prekvapenia na každom rohu a zlúčenie minulosti s prítomnosťou tvorí jej jedinečný charakter.

Omán je miestom, kde kontrasty doslova ožívajú. Stretáva sa tu kultúrne dedičstvo minulých storočí a moderný rozvoj, kde sú staré pevnosti postavené na ochranu krajiny pred inváziou a historické mešity úzko prepojené so súčasnými luxusnými rezortmi a architektúrou. Jedným z najvýznamnejších aspektov cestovania do Ománu je rozmanitosť prírody. Pláže s jemným pieskom a priezračnými vodami Perzského zálivu lákajú na oddych a vodné športy, zatiaľ čo púštna krajina v Wahiba Sands zas ponúka dobrodružstvo jazdy na pieskových dunách.

Jedným z TOP adrenalínových dobrodružstiev je jazda na dunách v ománskej púšti
Jedným z TOP adrenalínových dobrodružstiev je jazda na dunách v ománskej púšti

Omán ponúka aj gastronomické dobrodružstvá, kde si môžete vychutnať tradičné ománske jedlá s vplyvmi arabskej a indickej kuchyne alebo navštívte tradičné trhy, kde sa nachádzajú rôzne druhy tovaru - od keramiky a textílií po čerstvé ovocie a zeleninu. Ománska pohostinnosť a priateľský prístup miestnych obyvateľov vám umožní nájsť spoločnú reč a dozvedieť sa viac o ich kultúre a živote. Nezabudnuteľné sú aj západy slnka nad krásnym ománskym pobrežím a večerné pohľady na hviezdy v púštnych oblastiach.

V Ománe určite ochunajte datle a čaj.
V Ománe určite ochunajte datle a čaj.

Počas vášho pobytu v tejto očarujúcej krajine, najmä v jej hlavnom meste Muscat, budete mať príležitosť objaviť niektoré z najzaujímavejších miest a skvostov, ktoré Omán ponúka. Muscat, hlavné mesto Ománu, je ohromujúce miesto, kde sa tradičná kultúra stretáva s moderným rozvojom, ponúkajúc návštevníkom jedinečnú atmosféru a bohaté zážitky. Medzi jeho najvýraznejšie atrakcie patrí Kráľovský palác Al Alam, ktorý môže byť príkladom ománskej architektúry. Zároveň tento palác slúži ako oficiálna rezidencia ománskeho sultána. Nájdete ho na pobreží a je považovaný za symbol mesta. 

V hlavnom meste Muscat sa nachádza aj Sultan Qaboos Grand Mosque, jedna z najväčších a najnádhernějších mešít na svete. Svojou mramorovou architektúrou a rozľahlým nádvorím poskytuje dojemnú atmosféru pokoja a oddychu. Okrem toho, starý historický Muscat ponúka autentickú ománsku architektúru a hodnoty, s tradičnými ománskymi domami a pevnosťou Al Jalali, ktorá ponúka úchvatný pohľad na pobrežie. 

V Muscate sa nachádza aj Sultan Qaboos Grand Mosque, jedna z najväčších a najnádhernějších mešít na svete.
V Muscate sa nachádza aj Sultan Qaboos Grand Mosque, jedna z najväčších a najnádhernějších mešít na svete.

Muscat Corniche, pobrežná promenáda, je ideálnym miestom na pokojné prechádzky a oddych pri mori. Národné múzeum Ománu poskytuje pohľad na bohatú históriu a kultúru krajiny cez svoju zbierku exponátov, zatiaľ čo Opera Royal House je moderným centrom umeleckých predstavení a koncertov, kde sa stretávajú kultúrne a umelecké zážitky.

Zažite podvečernú prechádzku pobrežnou promenádou nazývanou Corniche v Muscate
Zažite podvečernú prechádzku pobrežnou promenádou nazývanou Corniche v Muscate

Pri návšteve hlavného mesta nesmiete vynechať ani trh, ktorý je plný tradičných ománskych výrobkov, suvenírov a ománskej kuchyne, pri čom zabezpečuje autentický zážitok pre návštevníkov. Muscat je proste mestom, ktoré umožňuje návštevníkom hlbšie porozumieť Ománu a obdivovať jeho krásu a bohatstvo v tomto pôsobivom meste.

A keďže hovoríme o kontrastoch, nemôžeme zabudnúť na Salalah, jedno z najkrajších miest v Ománe, ktoré sa nachádza na juhozápadnom pobreží krajiny. Salalah je známe svojou odlišnou klimatickou situáciou v porovnaní s väčšinou Ománu, vďaka monzúnnemu obdobiu, ktoré sa vyskytuje v lete. Počas tohto obdobia, ktoré sa tiahne od júna do septembra, prechádza Salalah z horúcej a suchšej oblasti na zelené a kvitnúce miesto s bohatou vegetáciou. Tento kontrastný prechod prilákal množstvo návštevníkov, ktorí sem prichádzajú, aby zažili jedinečný kontrast medzi púšťou a oázami. 

V Salalah sa nachádzajú krásne pláže s jemným pieskom a priezračným morom, ktoré sú ideálne na kúpanie a oddych. Môžete tiež navštíviť nádherné palmové háje a oázy, kde sa pestuje množstvo exotických plodín vrátane kokosových orieškov a banánov. Jedným z najdôležitejších miest na návštevu v Salalah je oblasť Wadi Darbat. Toto údolie je známe pre svoje vodopády, jazerá a kvitnúcu prírodu, a stáva sa nádherným miestom na prechádzky a fotografovanie. 

Kúpanie v prírodnom bazéne s tyrkysovou vodou je príjemným ochladením počas poznávania krajiny
Kúpanie v prírodnom bazéne s tyrkysovou vodou je príjemným ochladením počas poznávania krajiny

Ďalšou zaujímavosťou je pevnosť Al Baleed Archaeological Park, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Salalah je tiež miestom, kde si môžete vychutnať tradičné ománske jedlá, čerstvé ryby a ovocie. Môžeme povedať, že Salalah je miestom, kde môžete zažiť jedinečný kúsok Ománu s jeho kontrastmi, krásnou prírodou a fascinujúcou kultúrou.

Želáme vám pekné a zážitkové poznávanie. Aby ste si však svoju dovolenku do Ománu naplánovali v tom správnom ročnom období, dozvedeli sa viac o miestnych zvykoch, či kultúrnych normách a vyhli sa tak rôznym nedorozumeniam, prečítajte si náš blog o tom, čo treba vedieť pred cestou do Ománu.



Autor: Eva Rosíková, CK SVET

ZDIELAŤ ČLÁNOK

Najnovšie články
z blogu

O autorovi

Väčšinu článkov pre vás napísala majiteľka a zároveň sprievodkyňa CK Svet, Eva Rosíková, ktorá je odborným garantom zájazdov CK Svet. Eva v minulosti spolupracovala aj na obľúbenom dokumentárom cykle "Cestománie", ktorý môžete ešte aj dnes vidieť na programoch českej televízie.

VŠETKY ČLÁNKY

Novinky do mailu

Odoslaním vašej e-mailovej adresy sa prihlásite k odberu nášho informačného newslettera. Neprídete tak o žiadne dôležité informácie.

Ďakujeme za váš záujem o zasielanie newslettra.

UPOZORNENIE: vašu emailovú adresu je ešte potrebné potvrdiť kliknutím na tlačítko „Áno, prihláste ma do tohto zoznamu“ v emaili s názvom „Prosím potvrďte odber newslettra“, ktorý ste práve dostali do svojej schránky (ak ho nevidíte, skontrolujte svoj pričinok „SPAM“).

Odporúčame

31
máj
8 dní
  • DOOBSADENIE - MUŽ
  • Vstupy v cene
  • ĽAHKÁ TURISTIKA
  • Národné parky
  • Letné prázdniny
Sao Miguel a Santa Maria
Azorské ostrovy
Sao Miguel a Santa Maria
Azorské ostrovy
  • DOOBSADENIE - MUŽ
  • Vstupy v cene
  • ĽAHKÁ TURISTIKA
  • Národné parky
  • Letné prázdniny
  • Odlet: Viedeň
  • Max. 14 osôb

Niekde na polceste medzi Európou a Amerikou, približne v strede Atlantického oceánu sa nachádza exotické súostrovie vulkanického pôvodu patriace Portugalsku. AZORSKÉ OSTROVY. Mnohí návštevníci im (a určite právom) prisudzujú titul "Havaj Európy" - sú preslávené svojou nádhernou prírodou s množstvom jazier, sopečných tvarov, dramatických útesov a zelenej krajiny. Mnohé miesta sú pokryté čarovnými stromami až mystických, rozprávkových lesov laurisilva. Fantasticky sa tu darí nesmiernemu množstvu rastlinných druhov, prím ale hrajú hortenzie - cesty lemované obrovskými fialovými, ružovými a bielymi kvetmi patria k najkrajším ostrovným skvostom. Mnohé z týchto oblastí sú chránené a patria do siete národných parkov. Azorská kultúra je ovplyvnená portugalským dedičstvom, ale s výraznými regionálnymi rozdielmi. Miestni obyvatelia sú hrdí na svoju históriu, tradičné festivaly a rôzne folklórne podujatia. Ostrovy sopečného pôvodu, ktoré niektorí považujú za pozostatky bájnej Atlantídy, zostávajú zatiaľ stále relatívne neznáme ... sú synonymom dokonalej exotiky, a dychberúce dojmy z ich návštevy ich aj u vás poľahky zaradia na popredné miesta. Počas tohoto zájazdu navštívime dva ostrovy: najväčší a najpopulárnejší SAO MIGUEL a najjužnejší a zároveň najvýchodnejší ostrov SANTA MARIA.

Máte otázky? Pýtajte sa

Ďakujeme. Váša správa bola zaznamenaná.

Pošleme vám náš katalóg

Pozrite si náš tlačený katalóg plný nezabudnuteľných zájazdov za skvelé ceny. Plánujte v pohodlí domova o svojej budúcej dovolenke.