Kedy je najlepšie cestovať na Island? Island je "cool" po celý rok!

Blog

Aj vy hútate nad tým, či vyraziť na Island radšej v lete alebo v zime? V tomto článku sme spísali niekoľko argumentov pre obe obdobia! A výsledok? Island treba navštíviť najmenej dvakrát :-)

Prečo by ste mali ísť na Island v zime? Veď je tam zima a tma …

ISLAND V ZIME

  • prekvapivo, priemerná februárová teplota v Reykjavíku je rovnaká ako v Bratislave
  • približne od 20. augusta do 15. apríla máte jedinečnú možnosť pozorovať mimoriadne nebeské divadlo – spektakulárnu polárnu žiaru
  • ľadovcové jaskyne pod Vatnajökullom: absolútny unikát môžete navštíviť od novembra do marca. Až 300 metrov dlhé  chodby nie sú ničím nezvyčajným, magické odtiene ľadovcovej modrej nemajú obdobu!
  • výrazne menej turistov: priemerný počet návštevníkov dosiahol len v júli 2014 počet 500 tisíc. Za celý rok 2015 navštívilo ostrov až 1 milión turistov, z toho absolútna väčšina v lete (jún-september). V zime máte krajinu viac “sami pre seba” .
  • predĺžená “zlatá hodinka” dáva priestor mimoriadnym fotografickým možnostiam
Polárnu žiaru je možné pozorovať len od konca augusta približne do polovice apríla
Polárnu žiaru je možné pozorovať len od konca augusta približne do polovice apríla

A aké príležitosti ponúka ostrov v lete? Veď je tam zima, lepšie je byť pri mori!

ISLAND V LETE

  • prekvapivo, priemerná letná teplota v Reykjavíku je vyššia ako v mestách rovnakej zemepisnej šírky – ostrov obmýva z juhozápadu teplý Golfský prúd. Na pláži Nauthólsvík nájdete marocký piesok aj beachvolejbalové ihrisko! A ak by sa vám na kúpanie v mori zdalo chladno (miestnym obyvateľom sa nezdá), alternatívu nájdete v tamojšom termálnom prameni – zdarma!
  • polnočné slnko: v júni a začiatkom júla slnko poskakuje na severnom horizonte a osvetľuje fjordy a farebné, celonočné “západy slnka” sú rajom nielen pre fotografov
  • prebudená príroda: neskutočná paleta všetkých, aj tých najsýtejších  odtieňov zelenej
  • pozorovanie veľrýb a vtáctva: v lete sa vo fjorde pri Húsavíku a Dalvíku vysytuje až 23 z celkového počtu 45 druhov veľrýb na svete, a kolónie hniezdiaceho vtáctva, obzvlášť roztomilých aliek bielobradých, patria k najväčším na svete.
  • Príležitosť zavítať do vnútrozemia: v zime je väčšina vnútrozemských ciest uzavretá. V lete sa s vysokou nápravou a pohonom 4x4 dostanete cez lávové polia a početné brody až do srdca ostrova
V zime sú vnútrozemnské cesty neprejazdné - napríklad do takzvaných
V zime sú vnútrozemnské cesty neprejazdné - napríklad do takzvaných "Dúhových hôr" sa nedostanete.

Je jedno či sa na poznávací zájazd na Island vyberiete v lete, či v zime. Vždy vám tam bude krásne a ostrov vždy ukáže inú tvár. V našej ponuke nájdete zájazdy organizované tak v zimných ako aj letných termínoch. Vybrať si teda môžete z dvoch zájazdov. Island živý živlami sa organizuje počas letných mesiacov a Island ako na dlani zase v tých zimných. 

Autor: Eva Rosíková, sprievodkyňa a členka "Klubu bezhonorárnych konzulov" ostrova.

ZDIELAŤ ČLÁNOK

Najnovšie články
z blogu

O autorovi

Väčšinu článkov pre vás napísala majiteľka a zároveň sprievodkyňa CK Svet, Eva Rosíková, ktorá je odborným garantom zájazdov CK Svet. Eva v minulosti spolupracovala aj na obľúbenom dokumentárom cykle "Cestománie", ktorý môžete ešte aj dnes vidieť na programoch českej televízie.

VŠETKY ČLÁNKY

Novinky do mailu

Odoslaním vašej e-mailovej adresy sa prihlásite k odberu nášho informačného newslettera. Neprídete tak o žiadne dôležité informácie.

Ďakujeme za váš záujem o zasielanie newslettra.

UPOZORNENIE: vašu emailovú adresu je ešte potrebné potvrdiť kliknutím na tlačítko „Áno, prihláste ma do tohto zoznamu“ v emaili s názvom „Prosím potvrďte odber newslettra“, ktorý ste práve dostali do svojej schránky (ak ho nevidíte, skontrolujte svoj pričinok „SPAM“).

Odporúčame

31
máj
8 dní
  • DOOBSADENIE - MUŽ
  • Vstupy v cene
  • ĽAHKÁ TURISTIKA
  • Národné parky
  • Letné prázdniny
Sao Miguel a Santa Maria
Azorské ostrovy
Sao Miguel a Santa Maria
Azorské ostrovy
  • DOOBSADENIE - MUŽ
  • Vstupy v cene
  • ĽAHKÁ TURISTIKA
  • Národné parky
  • Letné prázdniny
  • Odlet: Viedeň
  • Max. 14 osôb

Niekde na polceste medzi Európou a Amerikou, približne v strede Atlantického oceánu sa nachádza exotické súostrovie vulkanického pôvodu patriace Portugalsku. AZORSKÉ OSTROVY. Mnohí návštevníci im (a určite právom) prisudzujú titul "Havaj Európy" - sú preslávené svojou nádhernou prírodou s množstvom jazier, sopečných tvarov, dramatických útesov a zelenej krajiny. Mnohé miesta sú pokryté čarovnými stromami až mystických, rozprávkových lesov laurisilva. Fantasticky sa tu darí nesmiernemu množstvu rastlinných druhov, prím ale hrajú hortenzie - cesty lemované obrovskými fialovými, ružovými a bielymi kvetmi patria k najkrajším ostrovným skvostom. Mnohé z týchto oblastí sú chránené a patria do siete národných parkov. Azorská kultúra je ovplyvnená portugalským dedičstvom, ale s výraznými regionálnymi rozdielmi. Miestni obyvatelia sú hrdí na svoju históriu, tradičné festivaly a rôzne folklórne podujatia. Ostrovy sopečného pôvodu, ktoré niektorí považujú za pozostatky bájnej Atlantídy, zostávajú zatiaľ stále relatívne neznáme ... sú synonymom dokonalej exotiky, a dychberúce dojmy z ich návštevy ich aj u vás poľahky zaradia na popredné miesta. Počas tohoto zájazdu navštívime dva ostrovy: najväčší a najpopulárnejší SAO MIGUEL a najjužnejší a zároveň najvýchodnejší ostrov SANTA MARIA.

Máte otázky? Pýtajte sa

Ďakujeme. Váša správa bola zaznamenaná.

Pošleme vám náš katalóg

Pozrite si náš tlačený katalóg plný nezabudnuteľných zájazdov za skvelé ceny. Plánujte v pohodlí domova o svojej budúcej dovolenke.